Wat kun je als gebruiker van een ICT systeem doen om het veilig te houden?

1. Vertrouw geen Links in E-Mail 

Linkjes kunnen naar een andere locatie verwijzen dan getoond. Op een PC is dit te controleren door in de browser met de muis over de link te bewegen - dan wordt de daadwerkelijke link getoond (bijvoorbeeld links onder in het scherm van de browser). Bij een smartphone is dat helaas niet mogelijk.

2. Vertrouw het afzender adres van e-mail niet

Een afzender adres in e-mail kan een bekende naam zijn terwijl het van iemand anders afkomstig is. DIt is helaas niet altijd makkelijk te controleren. Wees in ieder geval voorzichtig met links in deze mails en eventueel vragen. Een heel bekend voorbeeld is de zogenaamde CEO fraude. Iemand doet zich voor als CEO door het mailadres van de CEO als afzender te gebruiken. Met het verzoek geld over te maken.

3. Bijlagen niet openen

 Bijlagen bij e-mail kunnen virussen bevatten. Dus niet zomaar openen, in ieder geval laten controleren door een virusscanner, en bij twijfel niet openen. Open nooit bijlagen van een onbekende bron.

4. USB Sticks en gadgets

Afhankelijk van de instellingen van de computer worden programma's op een USB stick automatisch uitgevoerd. Het is dan voldoende om de USB stick aan te sluiten en het virus is actief. Overigens kunnen veel goedbedoelde accessoirces op USB zoals koffiemokwarmers; ventolators en lampjes  ook geheugen bevatten met malafide programma's.

 5. WiFi

Draadloze netwerken kunnen afgeluisterd worden. Daarnaast is het eenvoudig om een draadloos netwerk met een identieke naam op te zetten waardoor een gebruiker de indruk krijgt met een ander netwerk verbonden te zijn. Vooral bij open en publieke netwerken is dit eenvoudig te doen. Een goede manier om hier tegen te beschermen is het gebruik van een VPN. Verder is het verstandig geen bankzaken en andere vertrouwelijke zaken te doen via publieke WiFi Netwerken. 

 Een probleem met WiFi is dat smartphone en ook latptops ingesteld kunnen worden om automatisch met een bekend netwerk te verbinden. Vaak is dit de standaard instelling. Stel je hebt een keer WiFi van starbucks gebruikt. Dan kan iemand een netwerk opzetten met dezelfde naam als starbucks gebruikt en je smartphone verbindt automatisch. De eigenaar van het WiFi netwerk heeft dan de mogelijkheid om al je data af te luisteren en ook namaak websites aan te bieden om bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen.

Beter is om het uit te zetten, helaas minder  makkelijk in gebruik. Ook hier kan een VPN wel bescherming bieden.  

6. Software downloaden

Het downloaden van software, zeker uit onvertrouwde bronnen, is een groot risico. Onschuldig lijkende programma's en apps voor de smartphone kunnen kwaadaardige bedoelingen hebben. Zozijn er apps, bijvoorbeeld eenvoudige spelletjes, die veel gegevens van gebruikers verzamelen of zelfs erger nog wachtwoorden en gebruikersnamen proberen te verzamelen. 

 

 7. Websites

Bij het bezoeken van websites is het verstandig om te letten op een veilige verbinding - te herkennen aan het slotje voor de naam van de website. Het slotje geeft aan dat de communicatie beveiligd is. Maar ook onbetrouwbare sites kunnen beveiligd zijn met een slotje - het blijft daarom verstandig om voorzichtig te zijn en eventueel extra progamma's te gebruiken die onveilige websites blokkeren.