Embedded systems en IOT (internet of Things) zijn systemen die zijn opgenomen in een systeem of product. Embedded systems komen inmiddels in grote mate voor. Veelal zijn we ons er niet eens van bewust.

Embedded systemen bieden mogelijkheden om onder andere complexe mechanica te vervangen door elektronische sturing; gebruiksgemak te vergroten; gedrag van systemen slimmer te maken en systemen met andere systemen te koppelen – bijvoorbeeld via Internet.

De Internet koppelingen bieden veel extra mogelijkheden zoals onderhoud op afstand, nieuwe software op afstand installeren en gegevens op afstand te verzamelen. Daarnaast bieden alle sensoren de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verzamelen en deze te analyseren voor specifieke doeleinden. Vorobeelden zijn bewegingen van grote groepen mensen ten behoeve van crowd control, medische gegevens in combinatie met leefstijl.

Voorbeelden van embedded systems zijn:

  • auto’s waar motormanagement, veiligheidssystemen, navigatie en entertainment systemen computer gestuurd zijn;
  • Gebouwbeheersystemen die verlichting en verwarming regelen;
  • Huishoudelijke apparaten van koelkast tot koffiezet apparaat waar het embedded systeem de bediening en aansturing verzorgt;
  • De e-bike waar de computer zorgt voor aansturing van de aandrijving.
  • Sensoren die gekoppeld zijn met computersystemen, bijvoorbeeld deurbellem, sloten, temperatuurmeters, watersensoren en digitale horloges.

 

Zie ook Internet of Things.