Mobiele technologie, Wat is het?

Mobiel behoeft weinig introductie. Bijna iedereen gebruikt het en veel mensen zijn bekend met termen als WiFi, 2G, 3G en LTE. Smartphones en tablets zijn breed geaccepteerd en bekend.
Met de opkomst van zogenaamde wearables wordt de functionaliteit verder uitgebreid.

Ontwikkelingen

Op netwerkgebied (WiFi, LTE, 4G) zijn ontwikkelingen vooral gericht op meer snelheid en volledig IP gebaseerd. Waar we ooit genoegen moesten nemen met langzaam ladende Internet pagina's is het met LTE al mogelijk om hoge kwaliteit video te bekijken.

Smartphones en tablets worden krachtiger zowel voor wat betreft geheugencapaciteit als verwerkingscapaciteit. Batterijen zijn vooralsnog een probleem, maar ook daar zijn voorzichtige ontwikkelingen naar meer capaciteit en snellere laadmogelijkheden. Daarnaast worden de systemen zuiniger.

Maar in de toekomst zijn mogelijk ook nog andere uitvoeringsvormen denkbaar. Er bestaat al een PC in de vorm van een USB stick. Een scherm, toetsenbord en muis aansluiten en je PC is beschikbaar. Mogelijk dat we in de toekomst via het horloge kunnen bellen en wat te denken van Google Glass?

Toepassingen
Toepassingsmogelijkheden van Mobiele apparatuur zijn onder meer:

 • Plaats en tijdonafhankelijk werken. In combinatie met de cloud (Internet toegang) kunnen medewerkers altijd en overal bedrijfssystemen, gegevens en e-mail benaderen. Dit biedt grote mate van flexibiliteit;
 • Klantinteractie bijvoorbeeld door op mobiel aangepaste website en specifieke apps. Deze maken eenvoudige interactie met klanten mogelijk, zeker omdat een grote groep over een smartphone beschikt, deze altijd bij zich heeft en zo snel acties kan ondernemen;
 • Besturing op afstand. Veel apparaten kunnen op Internet aangesloten worden. Daarmee wordt het mogelijk om deze, al dan niet via een speciale app, op afstand te besturen. Dit draagt bij aan gebruiksgemak en daarmee kan het een belangrijk onderscheidend element van een product zijn.
 • Specifieke Apps en ook voor mobiel geschikte websites bieden mogelijkheid om aanvullende  diensten aan klanten en medewerkers te bieden. Voor inspiratie is het een idee om door de Google of Apple app store te bladeren.

 Hypefactor 
De hypefactor is hoog. Mobiel lijkt een must, de organisatie telt niet mee zonder eigen app en er zijn verwachtingen dat mobiel de pc volledig verdringt. Het gevaar is daarmee groot dat ingezet wordt op mobiel terwijl de toegevoegde waarde en haalbaarheid niet altijd duidelijk zijn. Dat neemt niet weg dat mobiele apparaten erg bruikbaar en nuttig zijn. Echter, het blijft noodzakelijk de business case helder te maken en niet zomaar mee te doen met deze hype.
Het feit dat het aantal verkochte mobiele apparaten het aantal pc’s overstijgt, wil ook nog niet zeggen dat de pc dood is. De grote groei van mobiele apparatuur is verklaarbaar omdat er enerzijds in een heel korte tijd een enorme inhaalslag gedaan wordt (van vrijwel niemand naar vrijwel iedereen een smartphone) en vanwege het grote gemak van mobiele apparatuur. Anderzijds is een pc, met groot scherm en toetsenbord, voor veel toepassingen niet te vervangen door een smartphone of tablet. Daar komt bij dat traditioneel pc-vervanging gestuurd werd door technische ontwikkelingen: meer geheugen, meer snelheid, zwaardere software. Dit lijkt steeds minder zinvol. Nieuwe opeenvolgende versies van Windows en OS-X stellen nauwelijks hogere eisen aan het systeem en meer rekenkracht is niet meer nodig voor de gemiddelde gebruiker. Dus die pc kan best een paar jaar langer mee, zeker in een tijd van crisis of als je toch liever een smartphone hebt dan een nieuwe PC.

Uitdaging:
Mobiele apparatuur toepassen brengt een aantal gevaren met zich mee. De beveiliging van het systeem en de data die erop staan is vaak niet goed geregeld. Eigen apparatuur van medewerkers inzetten kan tot hoge ondersteuningskosten leiden, niet-werkende systemen en daarmee verlies van productiviteit. Het opstellen van een beleid voor mobiele apparaten, gebruiksrichtlijnen en eventueel beheer op afstand zijn noodzakelijk om deze potentiële problemen te minimaliseren. Aandachtspunten daarbij zijn:

 • Beleid met betrekking tot opslag van data in clouddiensten zoals Google Drive, Dropbox en Skydrive en/of data op eigen systemen opslaan.
 • Beleid ten aanzien van het delen van data met derden.
 • Beveiliging van de mobiele apparatuur met wachtwoorden en de mogelijkheid om op afstand te wissen bij verlies of diefstal.
 • Het gebruik van aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals versleutelde dataopslag en het gebruik van beveiligde verbindingen (VPN).
 • Het gebruik van apps, zoals het alleen toestaan van apps uit de app store of zelfs een bedrijfseigen app store.
 • Het gebruik van Mobile Device Management (MDM), waarbij beheerders van het bedrijf de mogelijkheid krijgen beveiligingsmaatregelen en applicaties op het apparaat op afstand te beheren.
 • Het gebruik van een extra beveiligde omgeving op het mobiele apparaat zoals bijvoorbeeld mogelijk is met Samsung Knox wat ook in de nieuwe versie van Android wordt opgenomen.