In een periode van vijf jaar is (mede door de Apple iPhone en sneldaarna de Android-toestellen) een smartphone van een apparaat voor nerds en managers geworden tot een systeem dat volledig ingeburgerd is. Trends die van toepassing zijn op mobiele apparatuur:

 • BYOD – Bring Your Own Device – laat medewerkers hun eigen pc, smartphones en tablets gebruiken. Vaak hebben medewerkers al een smartphone en ze willen die graag gebruiken voor bedrijfsmail en niet rondlopen met meerdere telefoons en tablets. Voor bedrijven bespaart het kosten. Het brengt ook gevaren met zich mee op het gebied van beveiliging, problemen van niet goed werkende systemen en applicaties en daarmee hogere ondersteuningskosten of zelfs verlies van productiviteit.
 • Apps. In 2013 bestond de app store vijf jaar en er zijn inmiddels miljoenen apps beschikbaar. Een app verschaft de mogelijkheid een eenvoudige gebruikersinterface te bieden, gerichte informatie te geven, de organisatie onderscheidend te maken en als softwareproduct beschikbaar te stellen. Over het algemeen is de prijs van een app laag, echter, grote volumes of gratis apps met advertenties kunnen het toch tot een interessant businessmodel maken.
 • Mobiele apparatuur als het universele apparaat voor de besturing van andere systemen. Voor de besturing van een specifiek systeem moet een app worden geïnstalleerd op het mobiele apparaat. Omdat deze apps op een specifieke functie zijn toegespitst, zijn ze meestal eenvoudig te bedienen. Zo kan de app de afstandsbediening van een apparaat eenvoudiger maken of kan een apparaat zonder gebruikersinterface via een app een gebruikersinterface krijgen.
 • Veel functionaliteit wordt ‘mobiel’. Veel applicaties zijn als mobiele toepassing beschikbaar en vaak ook gebruikersvriendelijker. Vergelijk het gemak van betalen via een mobiele app met het betalen via internet en de pc.
 • De mobiele apparatuur wordt steeds krachtiger. Een mobiel van heeft meer verwerkingscapaciteit dan een PC van enige jaren geleden. Er zijn dan ook al oplosisngen om smartphone in een docking station te plaatsen en dan via het aangesloten toetsenbord en muis als volledig werkstation tegebruiken. Zeker in combinatie met cloud diensten, virutalisatie van de desktop en web gebaseerde interfaces is dit zeer goed haalbaar.

Mobiel lijkt een must, de organisatie telt niet mee zonder eigen app en er zijn verwachtingen dat mobiel de pc volledig verdringt. Het gevaar is daarmee groot dat ingezet wordt op mobiel terwijl de toegevoegde waarde en haalbaarheid niet altijd duidelijk zijn. Dat neemt niet weg dat mobiele apparaten erg bruikbaar en nuttig zijn. Echter, het blijft noodzakelijk de business case helder te maken en niet zomaar mee te doen met deze hype.
Het feit dat het aantal verkochte mobiele apparaten het aantal pc’s overstijgt, wil ook nog niet zeggen dat de pc dood is. De grote groei van mobiele apparatuur is verklaarbaar omdat er enerzijds in een heel korte tijd een enorme inhaalslag gedaan wordt (van vrijwel niemand naar vrijwel iedereen een smartphone) en vanwege het grote gemak van mobiele apparatuur. Anderzijds is een pc, met groot scherm en toetsenbord, voor veel toepassingen niet te vervangen door een smartphone of tablet. Daar komt bij dat traditioneel pc-vervanging gestuurd werd door technische ontwikkelingen: meer geheugen, meer snelheid, zwaardere software. Dit lijkt steeds minder zinvol. Nieuwe opeenvolgende versies van Windows en OS-X stellen nauwelijks hogere eisen aan het systeem en meer rekenkracht is niet meer nodig voor de gemiddelde gebruiker. Dus die pc kan best een paar jaar langer mee, zeker in een tijd van crisis of als je toch liever een smartphone hebt dan een nieuwe pc.

Uitdaging

Mobiele apparatuur toepassen brengt een aantal gevaren met zich mee. De beveiliging van het systeem en de data die erop staan is vaak niet goed geregeld. Eigen apparatuur van medewerkers inzetten kan tot hoge ondersteuningskosten leiden, niet-werkende systemen en daarmee verlies van productiviteit. Het opstellen van een beleid voor mobiele apparaten, gebruiksrichtlijnen en eventueel beheer op afstand zijn noodzakelijk om deze potentiële problemen te minimaliseren. Aandachtspunten daarbij zijn:

 • Beleid met betrekking tot opslag van data in clouddiensten zoals Google Drive, Dropbox en Skydrive en/of data op eigen systemen opslaan;
 • Beleid ten aanzien van het delen van data met derden;
 • Beveiliging van de mobiele apparatuur met wachtwoorden en de mogelijkheid om op afstand te wissen bij verlies of diefstal;
 • Het gebruik van aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals versleutelde dataopslag en het gebruik van beveiligde verbindingen (VPN);
 • Het gebruik van apps, zoals het alleen toestaan van apps uit de app store of zelfs een bedrijfseigen app store;
 • Het gebruik van Mobile Device Management (MDM), waarbij beheerders van het bedrijf de mogelijkheid krijgen beveiligingsmaatregelen en applicaties op het apparaat op afstand te beheren;
 • Het gebruik van een extra beveiligde omgeving op het mobiele apparaat zoals bijvoorbeeld mogelijk is met Samsung Knox.