Heeft u nog eigen computers in een datacentrum (hoe klein dan ook)? Overigens helemaal niets mis mee, tenslotte hoeft niet alles in de cloud. Nu kunt u ook doen zoals Google en Facebook. Gebruik maken van integrated systems.

Waar de trend was om computersystemen te verdelen in servers en geavanceerde opslag systemen gaan integrated systems juist uit van het weer samenbrengen van die twee. Dus feitelijk terug naar een standaard systeem met processor, geheugen en discs. Er is wel een essentieel verschil met integrated systems – het gebruik van virtualisatie die dan meerdere integrated systems tot een groot systeem samenvoegen bestaande uit een pool van processoren en de gecombineerde opslagcapaciteit van alle disks. Door data verspreid en meerdere malen op die schuiven op te slaan ontstaat ook een systeem dat bestand is tegen fouten. Daarmee wordt het eenvoudig om capaciteit toe te voegen en foute systemen te vervangen. Systeem vervangen, verwijderen of toevoegen en de software regelt de rest.

 

Er zijn mogelijk ook wel kanttekeningen te maken. De software die dit allemaal realiseert is complex, het is niet meer duidelijk welke gegevens waar staan en controle van de omgeving op goede werking en gezondheid van systemen blijft noodzakelijk. Stel dat het echt helemaal fout loopt, dan wordt het een enorme klus voor experts om nog gegevens en systemen te herstellen.

Het blijft echter een interessante optie en bedrijven als Google en Facebook doen het ook op deze wijze, vooral omdat de oplossingen met servers en geavanceerde opslagsystemen kostbaar is, complex te beheren en schaalbaarheid niet onbeperkt is. Wat specifieke oplossingen waren voor deze bedrijven komt nu als integrated system voor veel bedrijven binnen bereik.